Avocado

Avocado kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika og dyrkes nå i de fleste tropiske og subtropiske strøk. Avocado vokser på trær og er en frukt, men siden den verken er søt eller inneholder fruktsyre blir den av noen oppfattet som en grønnsak.

Oppbevaringstemperatur

10 - 15°C

Oppbevaring

Tabellene for avocado er svært generelle. Avocado må lagres forskjellig avhengig av modningsgrad. Det er også forskjell på holdbarhet og lagringstemperatur sortene imellom. Avocado fra Israel og Sør-Afrika har 7 °C som best lagringstemperatur, men avocado fra tropiske områder oppbevares best på 13 - 15 °C.

Varebeskrivelse

Avocado kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika og dyrkes nå i de fleste tropiske og subtropiske strøk. Avocado vokser på trær og er en frukt, men siden den verken er søt eller inneholder fruktsyre blir den av noen oppfattet som en grønnsak. Den er pæreformet i fasong med grønt eller sort skall og finnes i forskjellige varianter. Avocado kan variere i størrelse fra 150 g til 2 kg. Skallet er glatt eller knudret og fruktkjøttet har en lys grønn eller gulhvit farge. I midten sitter en stor kjerne som fjernes ved å kløyve frukten langsetter. Smaken er mild, nøttaktig og behagelig. Avocado høstes umoden for å tåle transport og modnes underveis. Skal ikke kokes men kan stekes i noen sekunder. Mest spist i rå tilstand. Den mest brukte avocadovarianten her i landet er Hass.

Bruksområde

Avocado må før bruk deles i to og steinen fjernes. Frukten kan både serveres i skallet eller fjerne dette helt. Avocado har en nøtteaktig mild og nøytral smak. Den kan således brukes til mange ulike retter. Mye brukt som forrett fylt med reker, finhakket løk og dressing. Kan også brukes i salater kuttet i biter eller som dip (Guacamole). Avocado brukes mest rå. Blir den kokt kan får den en besk smak. Steking i noen sekunder går greit. Avocado kan brukes som barnemat eller på smørbrød. Noen dråper sitron på fruktkjøttet vil hindre misfarging av dette.

Egenskaper

Avocado har i motsetning til andre frukt og grønnsaker et relativt lavt vanninnhold og et høyt fettinnhold som varierer fra 16 - 30 %. Fettet består i stor grad av enumettede fettsyrer som er gunstig for oss. Avocado er også rik på proteiner og inneholder E-, B- og C- vitaminer.

Kvalitetskrav

Avocado finnes i flere varianter. Ved bestilling fra grossist kan det ofte bestilles den modningsgrad som er ønskelig. Skallet hos de glatte variantene skal være blankt og fast uten tegn til uttørking. En moden avocado vil gi etter for et lett håndtrykk, og når frukten skjæres i to vil kjernen lett løsne fra fruktkjøttet. En moden avocado vil også ha en kremaktig konsistens som er smørbar. Harde avocado er umoden vare og må modnes frem i butikken eller hos forbruker.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer grønnsaker