Chayote (bestillingsvare)

Chayote kommer fra Mellom-Amerika, og var en vanlig grønnsak hos aztekerne. Spanjolene brakte denne grønsaken til Europa, og derfra har den spredd seg til Afrika og Asia.

Utenlandske navn

Chayote

Oppbevaringstemperatur

8 - 12°C

Oppbevaring

Chayote er en grønnsak med god holdbarhet. Dersom luftfuktigheten er høy nok, kan chayote lagres i flere uker.

Varebeskrivelse

Chayote kommer fra Mellom-Amerika, og var en vanlig grønnsak hos aztekerne. Spanjolene brakte denne grønsaken til Europa, og derfra har den spredd seg til Afrika og Asia. Chayote tilhører gresskarfamilien, men ser ut som en stor lysegrønn pære med litt ruglete skall. Den finnes i flere størrelser, men mest vanlig er 10 – 12 cm. Fruktkjøttet er hvitt, fast og sprøtt, og i motsetning til andre gresskar eller squashvarianter, har den en stor kjerne i midten. Den hvite kjernen er flat og hard, og kan være flere cm lang. Smaken på chayote er ganske nøytral, litt søtlig og minner om agurk eller squash.

Bruksområde

Chayote er litt klebrig, så det er en fordel å skrelle og dele den under rennende vann. Den kan brukes rå i salater, men brukes mest som kokt grønnsak i kombinasjon med fisk eller kjøttretter. Chayote kan også brukes ovnsbakt til wok og den er god i karriretter. Den store kjernen er spiselig, men blir vanligvis ikke brukt. Chayote kan erstatte squash i de fleste oppskrifter.

Egenskaper

Chayote inneholder A- og C-vitaminer og noe kalium, kalsium og jern.

Kvalitetskrav

Chayote skal være hel og frisk, uten sår og sprekker, og uten mugg eller råte.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer grønnsaker