Karella

Karella har ukjent opprinnelse, men dyrkes nå i Sydøst-Asia og andre tropiske deler av verden. Karella er navnet varehandelen bruker på denne grønnsaken, men den kalles også bitteragurk.

Utenlandske navn

Karella

Oppbevaringstemperatur

8 - 12°C

Oppbevaring

Karella bør oppbevares rundt 10 grader C°. Den tar skade av så vel lavere som høyere temperaturer.

Varebeskrivelse

Karella har ukjent opprinnelse, men dyrkes nå i Sydøst-Asia og andre tropiske deler av verden. Karella er navnet varehandelen bruker på denne grønnsaken, men den kalles også bitteragurk. bittermelon og også balsam-pære Karella er en viktig grønnsak i mange tropiske land. Den er 10 – 25 cm lang og ser ut som en spiss og litt krum agurk med sterkt knudret skall. Karella høstes umoden mens den er mørkegrønn. Når den er moden er den guloransje og fruktkjøttet er svampaktig. Fruktkjøttet er hvitt, og i midten har den en mengde gulbrune frø. Smaken er utpreget bitter.

Bruksområde

Karella deles på langs og det svampaktige vevet og frøene i midten skrapes ut. Deretter kan halvdelen brukes fylt som den er eller deles i skiver. Karella kan kokes, stekes eller bakes og brukes som tilbehør til fisk- eller kjøttretter. Brukes ofte fylt med kjøttfarse og bakt i ovn. Karella kan også brukes som pickles. For å redusere den bitre smaken kan man før bruk legge karella i saltvann en stund eller koke den noen minutter.

Egenskaper

Karella inneholder mye C-vitamin og noe A-vitamin og jern.

Kvalitetskrav

Karella skal være hel og uten mørke eller bløte flekker. Fargen skal være jevnt grønn. Størrelsen kan variere avhengig av sort.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer grønnsaker