Fennikel

Fennikel har kraftige bladslirer som danner en stor knoll. Knollen er hvit, da den vokser under jorden.

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Fennikel skal lagres kjølig og være beskyttet for sterkt sollys og direkte lufttrekk. Innpakket vare kan forhindre uttørking og dermed forlenge holdbarheten.

Varebeskrivelse

Fennikel har fra tidlig av vært kjent i Asia og Middelhavslandene som en krydderplante. Etter hvert begynte man også å benytte denne som en grønnsak. Fennikel har kraftige bladslirer som danner en stor knoll. Knollen er hvit, da den vokser under jorden. Den har en sterk lukt og aromatisk smak og finnes i forskjellige varianter. Smaken kan minne om lakris eller anis. Fruktkjøttet kan beskrives som mykt og saftig. De friske skuddene som ofte følger med kan brukes som dill. Importeres i dag fra Italia, Spania og Nederland.

Bruksområde

Fennikel kan brukes både rå og kokt. Stilkene renses og skylles godt og de ytterste trevlene på de tykkeste stilkene skrapes av. De friske skuddene som ofte følger med kan brukes som dill. Rå fennikel kan brukes i salater og som snacks til dip. Kan også brukes rå til ostebordet. Skjær da fennikelen fra bunnen av slik at den deler seg i skiver som en løk. Fennikel kan også kokes, men da bør den deles først i store biter. Den kokes i kun noen minutter, slik at den beholder spensten. Kokt fennikel er deilig til lammekjøtt og fiskeretter og brukes mye i det italienske kjøkken. Fennikel kan også gratineres.

Egenskaper

Fennikel er en næringsrik grønnsak. Den inneholder mye A- og C- vitaminer. Det sies også at fennikel har en gunstig effekt på fordøyelsen.

Kvalitetskrav

Fennikel skal være hvit og fast uten antydning til misfarging, mørke flekker eller slim. Skuddene skal være friske med sterk grønnfarge. Skuddene på toppen skal ikke være tørket ut eller ha antydning til gulning.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer grønnsaker