Persille

Persille omfatter flere arter, men vanligst i Norge er kruspersille med sine krusete blader. I andre land er bladpersille, med sine flate og glatte blader mer vanlig.

Oppbevaringstemperatur

10°C i potte, 0 - 2°C avskåret

Oppbevaring

Persille har ulik holdbarhet avhengig av om den er avskåret eller i potte. Generelt holder krydderurter i potte seg lenger enn avskåret.

Varebeskrivelse

Persille omfatter flere arter, men vanligst i Norge er kruspersille med sine krusete blader. I andre land er bladpersille, med sine flate og glatte blader mer vanlig. Både stengel og blad er rike på den eteriske oljen apiol, som gir persillen sin karakteristiske smak. Persille brukes bl.a. til fiskeretter, sauser, grønnsaksretter, til å strø over kokte poteter og til å pynte med. Persille er et velkjent middel mot hvitløkslukt fra munnen. Man kan både fryse og tørke persille. Både kruspersille og bladpersille selges avskåret i bunt og i potter. Det finnes norsk produksjon og import er hovedsakelig fra Italia, Belgia og Spania.

Bruksområde

Persille kan brukes som krydder i mange ulike materetter. Er blant annet godt i saus og dipper, på poteter og smørbrød og til kjøtt og fisk. Krydderurter kan brukes på mange områder og har ofte som oppgave å gi maten karakter og personlighet. Krydderurtene renses for grove stilker og bladene klippes eller hakkes opp like før bruk og blandes i maten. Mange krydderurter taper smak ved koking og bør derfor tilsettes rett før servering.

Egenskaper

Krydderurter inneholder en del vitaminer og mineraler. Imidlertid er det relativt små mengder som brukes i matlagingen og den ernæringsmessige betydningen er liten. Det hevdes dog at krydderurter stimulerer fordøyelsen. Friske krydderurter er gunstig smakstilsetning til diettmat da de ikke inneholder salt.

Kvalitetskrav

Kruspersille skal være friske i fargen, hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer urter