Skalldyrene er på sitt beste om vinteren

På vinterstid er skalldyrene på sitt aller beste, og våre fiskedisker bugner av herlig sjømat som skalldyr og skjell.

Når det er iskaldt i vannet forsvinner algene og levevilkårene for skalldyr og skjell blir bedre. Skalldyrene blir ”fastere i fisken”, bedre i smaken og oppnår en generelt høyere kvalitet. Og vi i Jacob´s har fylt opp diskene våre med et bredt utvalg av alt du måtte ønske deg av skalldyr og skjell! Derfor er det nå du skal invitere gjester og by på skalldyr.

Østers

Hos Jacob's får du kjøpt levende østers, som er et perfekt utgangspunkt for en elegant servering til vordrink eller forrett. Østersen kan spises naturell med en dråpe sitron eller du kan servere den med rødvinseddik og sjalottløk eller trøffelolje og hel sort pepper. Den passer også utmerket til suppe.

Østersuppe lager du enkelt ved å blande fiskekraft og kremfløte i en gryte. Kok opp og hold varm. Åpne østers. Skrell en lime og skjær ut limefiletene. Ha østers i en blender, tilsett den varm væsken og kjør til glatt suppe, smak til med salt, pepper og limesaft. Ha to-tre limefileter i en liten suppeskål, hell over den varme suppen. Litt kaviar som garnityr er lekkert!

osters med troffelolje og rodvinvinseddik.jpg

Kamskjell

Kamskjell er en annen skatt fra havets bunn. Skjellet kan spises rått, lett dampet, stekt eller gratinert. Til vinterselskapet ville vi gått for pannestekte kamskjell med avokadokrem, sitronsmør, chevre og valnøttsalat. En perfekt forrett om du for eksempel skal ha biff til hovedrett.

Kongekrabbe og hummer

Har du lyst på skalldyr er kongekrabbe og hummer sikre vinnere. Det hvite, utsøkt krabbekjøttet til kongekrabben regnes som en delikatesse på matbordet, og kan både stekes, grilles, kokes eller brukes i suppe. Koking av kongekrabbe er raskt og enkelt! Den nytes best med en gang, men skal den brukes senere kan man oppbevare den i den avkjølte kraften i kjøleskapet ett par dager. Server den gjerne naturell med en god dressing. Eller bruk kongekrabbe sammen med hyse i jordskokksuppe - magisk!

Hummeren blir ofte omtalt som havets kardinal og er en høyt skattet råvare. Norsk hummer fanges fra oktober til januar. Ellers har vi kanadisk og ofte skotsk i butikken. Hummeren er allsidig og kan serveres på mange vis, men lite slår en tradisjonell naturell hummer. La hummeren få følge av sprø grønne asparges, avokadokrem og en sitrussalat. Beregne en halv hummer per person til forrett og en hel til hovedrett.

Så hva venter du på? Send ut invitasjoner og by gjestene på skalldyr i vinter.

Hummerrett.jpg

Gode skalldyrsoppskrifter

Hummer naturell
Hummerbisque
Gratinert hummer
Dampede blåskjell med kokos og lime
Dampede blåskjell på bål
Gratinerte sjøkreps
Kamskjell med avokadokrem og valnøttsalat
Kamskjell med fennikel-, appelsin og mangokompott
Mangosalat med tigerreker
Olivenmarinerte reker
Reker
Pasta med hjerteskjell
Østers i tre varianter
Østers tempura