Dill
Dill er en velkjent krydderurt i Norge som brukes til poteter, sild, småagurker, kokt fisk og gravfisk. Dill er uunnværlig til alle slags skalldyr, er utmerket i salater, kan brukes til hvit saus og er fin til å pynte fat med.
Oppbevaringstemperatur
10°C i potte, 0 - 2°C avskåret
Oppbevaring
Krydderurter har ulik holdbarhet avhengig av om de er avskåret eller er på rot.
Varebeskrivelse
Dill er en velkjent krydderurt i Norge som brukes til poteter, sild, småagurker, kokt fisk og gravfisk. Dill er uunnværlig til alle slags skalldyr, er utmerket i salater, kan brukes til hvit saus og er fin til å pynte fat med. Te laget av dill skal ha en positiv effekt mot magebesvær, hikke og søvnløshet og sies også å være fin mot kolikksmerter. Om vinteren er den vanskelig å få til innendørs. Dill kan tørkes.
Bruksområde
Krydderurter kan brukes på mange områder og har ofte som oppgave å gi maten karakter og personlighet. Dill kan brukes i en senneps- og dillsaus til gravlaks, i rømme som tilbehør til kreps og reker eller på potetene. I Sentral-Europa bruker man dill i supper, sauser, salater, grønnsaksretter og pickles. Krydderurtene renses for grove stilker og bladene klippes eller hakkes opp like før bruk og blandes i maten. Mange krydderurter taper smak ved koking og bør derfor tilsettes rett før servering.
Egenskaper
Dill inneholder mange vitaminer og mineraler. Imidlertid er det relativt små mengder som brukes i matlagingen og den ernæringsmessige betydningen er liten. Det hevdes dog at krydderurter stimulerer fordøyelsen. Friske krydderurter er gunstig smakstilsetning til diettmat da de ikke inneholder salt.
Kvalitetskrav
Dill skal være frisk i fargen, saftige og sterkt duftende. Den skal ikke være slapp, tørr eller gul.
Råvareinformasjon fra frukt.no