-
Jacob's norske julefavoritter
-
Tips til sjømat i juletiden
-
Sprøstekt ribbe
Lettover 60 min -
Helstekt and
Middelsover 60 min -
Kalkunbryst med rødbetsaus og steinsopprisotto
Lettover 60 min -
Kalkunbryst med urtegremolata
Lett40-60 min -
Pinnekjøtt
Lettover 60 min -
Julesandwich
Lettunder 20 min -
Lutefisk med baconsmør
Lettover 60 min -
Lutefisktapas
Lettunder 20 min -
Rakfisktapas
Lettunder 20 min -
Ostefat med norske oster
Lettunder 20 min -
Ostefat til jul
Lettunder 20 min -
Ostetallerken
Lett40-60 min
Julens beste tilbehør
Til gode råvarer trenger en godt tilbehør. Vi har samlet noen av våre beste tilbehørstips.
Alle har sitt favorittilbehør til julematen, men kanskje tilbehøret kan bli enda bedre med noen enkle tips?
Poteter
Du er sikkert nøye på hva slags kjøtt eller fisk du skal servere julaften. Men hvor mye tenker du på hvilken potetsort som passer best til julematen? Når du kan velge mellom alle de flotte potetsortene i Norge, er det jo greit å vite hvilken potet som passer best til det du ellers skal servere. I vår potetguide til julematen får du råd.
I Norge finner du drøyt 20 sorter med ulike egenskaper i butikk – så det gjelder å velge riktig potet til det store julemåltidet.
Delikatessepoteter fra Bjertnæs & Hoel |
Surkål, rosenkål, rødkål og ertestuing
Ved siden av poteter er kål og erter et viktig innslag i julemiddagen. Surkål og rosenkål er tradisjonelt tilbehør til ribbe og kalkun. Et godt tips er å ta noen skjeer ribbefett over i grytene med surkål og rosenkål – det gir en ekstra god julesmak! Rødkålen brukes også til ribbe og kalkun, men passer i tillegg utmerket til and eller som topping på en julesandwich. Krydre gjerne rødkålen med allehånde, kanelstang og stjerneanis for en mer krydret smak! Ertestuing er et allsidig og tradisjonelt tilbehør til mange klassikere, men i julen er den et fast innslag på lutefisktallerkenen. For ekstra grønn ertepuré og mer smak anbefaler vi deg å bruke frosne grønne erter.
Rødkål er utmerket tilbehør til and.
Sennep
Dijon, grov, sterk eller søt og sterk. Sennep setter så avgjort sitt preg på julematen. Noen senneper passer selvsagt bedre til ulike juleretter enn andre. Derfor har vi plukket frem fire vidt forskjellige senneper – som samlet dekker all julemat.
Lag en deilig julesandwich med lammerull, rødkål, eple, appelsin og grov sennep.
Maille, Moutarde ancienne, grov |
|
Edmond Fallot, dijon sennep |
|
Colman's sennepspulver |
|
Jacobs Utvalgte sterk & søt sennep |
Flatbrød
Flatbrød er vårt nasjonalbrød, og vi har flere flotte norske leverandører som leverer flatbrød av høy kvalitet. Flatbrød fra ValdresBakst er en av våre favoritter. Men også Røros Flatbrød og Heimebakt flatbrød fra Skreppa i Morgedal er gode alternativer. Til julefrokosten kan vi anbefale flatbrød med lammerull fra Aron Mat, Rørosrømme tilsmakt pepperrot og syltede rødbeter og timian eller flatbrød med røkt svinerull fra Thulefjord, grov sennep og skiver av eple. Flatbrød er også godt til lutefisk og lammebog.
Har du litt til overs etter lutefiskmiddagen? Lag små lutefisktapas med flatbrød, ertestuing, lutefisk og bacon.
Flatbrød fra ValdresBakst |
Syltetøy og matgelé
Syltetøy og matgelé kan gi julemiddagen det lille ekstra. Nyrørte tyttebær er for eksmpel en institusjon ved norske middagsbord, og for mange også en favoritt til julematen. Det finnes også en rekke gode matgeléer som passer like godt til julemiddagen som til julens ostefat. Til julematen anbefaler vi deg blant annet syltetøy og gelé fra Røyland Gård. Produkter av toppkvalitet laget av lokal frukt og bær. Høstet og sanket for hånd, for å gjøre god mat enda bedre.
Lag et deilig ostefat til jul med spennende syltetøy og geléer.
Krydret tyttebær fra Røyland gård |
|
Aquavitgelé fra Røyland gård |
|
Ripsgelé fra Røyland gård |
Drikke
Når det kommer til drikke har du utallige varianter å velge mellom både med og uten alkohol. Når det gjelder alkoholfritt er Julefripa fra Klokk & Co en av våre favoritter til ribbe, men også cider er godt til. Til pinnekjøtt kan du lage en 50/50 blanding av vørterøl og eplemost. Til and, gås og kalkun kan det være godt med en limonade eller en most. Til lutefisk ville vi gått for eplemost eller sitronlimonade og til juletorsken alkoholfritt hveteøl eller juleøl. Vi kan også anbefale Sprudlande Margaret fra Balholm – alkoholfrie bobler.
Hva med å servere Sprudlande Margaret som aperitiff før den store julemiddagen?
Julefripa fra Klokk & Co |
|
Sprudlande Margaret fra Balholm |