Anis

Anis er frøene fra en ett-årig skjermplante. De inneholder et stoff som heter anetol, og det er dette som gir den lakrislingnende smaken.

Anis er en av de aller eldste krydderplanter og er velkjent for sin gunstige effekt på fordøyelsen. Av de gamle romerne var den så anerkjent for nettopp denne egenskapen at de bakte en krydret kake som nattmat til sine gjester ved store festligheter. Ikke bare var den god for magen, den ga dessuten en behagelig ånde selv etter de største kunlinariske utskeielser.Anis har dessuten alltid hatt ry for sine egenskaper som legende urt. Den har faktisk en slimløsende og svakt antibiotisk virkning. Det er imidlertid som smaksgiver til alkoholholdige drikker anis er mest kjent. Eksempler på dette er franske pernod og anisettelikør, greske ouzo, tyrkiske raki og søramerikanske aguardiente. Anis brukes ennå i dag til samkssetting av hostemedisiner, samt til endel godterier hvor den gir en lakrissmak.  

Utenlandske navn

Pimpinella anisum

Bruksområde

Anis er først og fremst et bakverkskrydder, som egner seg godt i søte kaker, kjeks og gjærbakst. Gir en spennende og eksklusiv smak i supper og sauser som er jevnet med fløte. Rist gjerne anisfrø lett i stekepannen før bruk, og smakssett forsiktig fisk eller hønss-/kyllingretter med anis.

Råvareinformasjon fra www.blackboy.no

Råvarer krydder