Muskat

Muskat er ved siden av kardemomme og pepper en av de vekstene som alene gir flere kryddervarianter. Etter høsting fjernes først muskatblommen, frøhuset, som tørkes i solen i en uke eller to. Under tørkingen skifter fargen fra skarlagensrød til gulbrun.

Kjernene, som inneholder muskatnøtten, legges til tørk på samme måte. De tørkes i ca. 2 måneder eller til nøtten skrangler inni kjernehuset. Muskat var et meget høyt verdsatt krydder i middelalderen, og et halvt kilo muskat var på 1300-tallet verdsatt på linje med 3 sauer eller en ku. Historisk var det bare pepper og nellik som var verdsatt like høyt som muskat. I 1191 da Henrik VI skulle krones som tysk-romersk keiser i Roma ble muskat brent sammen med andre aromatiske krydder flere dager på forhånd for å dempe stanken av skitt som var vanlig i datidens byer.   Som medisinvekst er muskat kjent for å virke mot sjøsyke, byller, utslett samt være et glimrende sovemiddel og inneha en mengde flere positive egenskaper. Det er jo for sine egenskaper som sovemiddel muskatnøtt blir brukt i aftentoddyer sammen med melk. Muskatnøtten er også kjent for å ha hallusinasoriske egenskaper grunnet sitt innhold av den narkotiske ingrediensen myristicin.

Utenlandske navn

Myristica fragrans

Bruksområde

Det er ulik bruk at muskatblomme og muskatnøtt. Muskatblomme har en mer aromatisk og noe mildere smak enn muskatnøtt. Muskatblomme er fin i hvite sauser til fisk, fiskegrateng, fiskefarser og farser av kjøtt. Prøv også litt muskatblomme på kokt spinat og blomkål, i grønnsaksuppe og til fruktdessert. Muskatnøtt er er mest kjent i pølseprodukter som wienerpølse, medister-pølse og julepølse. I husholdningen eller er muskatnøtt naturlig å bruke i kålstuing, grønnsakstuinger og i fisk- og kjøttsauser. Muskatnøtt er uunnværlig i bechamelsausen til lasagne. Brukes eller til potemos, fiskegrateng, i pepperkakedeig og til epledessert.

Råvareinformasjon fra www.blackboy.no

Råvarer krydder