Nellik

Nellik (krydderet) er den uutsprungne blomsterknoppen til nelliktreet, og denne må høstes til nøyaktig riktig tidspunkt. Dette er når blomsterknoppen har endret farge fra grønt via gult til rosa.

Nelliktreet er et eviggrønt tre i myrtefamilien som kan bli nesten 15 meter høyt og kan bli 100 år gammelt. Bladene på treet endrer farge etter som det blir eldre, fra mørkt metallisk grønne til nyanser av gult og rosa. Trærne er derfor usedvanlig dekorative. Blomstene dannes som små klaser ytterst på grenene. Nellikkrydderet er den uutsprungne blomsterknoppen, og denne må høstes til nøyaktig riktig tidspunkt. Dette er når blomsterknoppen har endret farge fra grønt via gult til rosa. Knoppene modnes forskjellig på samme tre, og derfor må et nelliktre høstes minst fire ganger pr. sesong. Treet blomstrer i tillegg tre ganger i året. Etter at knoppene er skilt fra stilken legges de til tørk så raskt som mulig, slik at knoppene ikke skal begynne å gjære. De blir lagt på bastmatter og soltørket. Av 1000 kg innhøstet vare blir det omtrent 800 kg knopper og 200 kg stilker. Begge tørkes og det blir da igjen 230 kg tørket nellik og 70 kg tørkede stilker. Nellik er trolig det krydder som har mest duft og aroma av samtlige. Aromaen kan beskrives som utsøkt parfymert - både sjelden og delikat. Smaken av nellik er varm, fruktig, sammensnerpende, svakt bittert og gir en nummen følelse i munnen, ja nærmest bedøvende.

Bruksområde

I vår del av verden brukes nellik i store mengder til smakssetting av ketchup, krydderoljer og likører. I vårt kosthold brukes nellik mest i nøkkelost. Nellik er uunnværlig i nedlagt sild f.eks. sursild, i pickles og til gløgg. Nellik er også et utmerket krydder i leverpostei, blodmat, pepperkaker, endel fruktkaker og som en anelse også i fruktsalat. I den mer moderne matkultur i landet vårt kan nevnes at nellik er viktig for smaken i Tacokrydder. Hel nellik kan også brukes til å pynte juleskinge og sylteflesk. Nellik må alltid brukes med forsiktighet.

Råvareinformasjon fra www.blackboy.no

Råvarer krydder