Valmuefrø, blå

Valmuefrø er små og blågrå frø fra valmueblomsten. Smaken er nøtteaktig, men det er ikke som krydder at vi finner de eldste sporene etter valmuen.

Nedtegnelser viser at bruken av saftene fra opiumsvalmuen var kjent i den gamle Sumeriske sivilisasjonen (Mesopotamia) allerede for 5000 år siden. Denne plantesaften inneholder omkring 25 ulike stoffer hvor morfin er den viktigste. Allerede den gang var morfin kjent for sine smertedempende evner. Både grekerne og romerne brukte valmue som medisin og mat. Det antas å være Muhammeds misjonærer som introduserte valmuefrø i India, hvor den i dag spiller en viktig rolle blant annet som en viktig ingrediens i en rekke karriblandinger. Som krydder i mat er det den greske legen Galenos som første gang i skriftlig form introduserer valmuefrø og da som smakssetting i brød.

Utenlandske navn

Papaver somniferum

Bruksområde

Blå valmuefrø har en nøttelignende smak som kommer spesielt til sin rett når de ristes lett i pannen. Den samme smaken kommer også frem når frøene blir brukt som pynt på brødbakst som horn og rundstykker. Blå valmuefrø passer ellers også til makaroni- og pastaretter og i marinader gir den nøtte-lignende smaken også en fin smak.Valmuefrøene er så oljeholdige at de også brukes endel til utvinning av valmueolje. Denne er ypperlig i matlaging, men relativt sjelden.

Råvareinformasjon fra www.blackboy.no

Råvarer krydder