Stjerneanis

Stjerneanis har intet slektskap med anisfrø, men kommer fra et tre som kan bli 10 - 18 meter høyt, med stjerneformede frukter. Man kan bruke hele frukten med skolmer og frø som krydder, eller man kan bruke bare frøene. 

Aromaen er svært lik den vi kjenner fra vanlige anisfrø, men stjerneanis anses for å være strammere på smak og mangle anisfrøenes fine bouquet. Stjerneanis har vært benyttet i mer enn 3000 år som krydder i Kina. I Russland brukte de noe stjerneanis i svart te. Den ble ikke kjent i Vest-Europa før på slutten av 1800-tallet.

Utenlandske navn

Illicium verum

Bruksområde

Stjerneanis kan brukes i stedet for anisfrø i bakverk, slik som søte kaker og kjeks, men også til sukkerlaker og dessertsauser passer smaken godt. I vår del av verden er det imidlertid oljen av stjerneanis vi benytter i størst grad og da til likører, søtsaker, kosmetikk og medisiner som f.eks. hostesaft. I Kina er stjerneanis obligatorisk i den kjente krydderblandingen som kalles «Kinesisk 5-krydder». Denne blandingen brukes mye til svinekjøtt, kylling og i marinader. Det kan jo være en idé å prøve stjerneanis i denne sammenheng for oss nordmenn også, som jo er svært begeistret for kinesisk spise. Andre ingredienser i denne blandingen er pepper, kanel, nellik og fennikel. Prøv også en tanke stjerneanis i pizzasausen. Dette gir en søtlig lakrislignende smak som er svært god i pizza, men man skal være forsiktig. Det kan fort bli for mye og da blir det pizza med hostesaftsmak.

Råvareinformasjon fra www.blackboy.no

Råvarer krydder