Majoran, Merian

Majoran er nært beslektet med oregano, men har en mer søtlig og parfymert aroma. Den er varm, aromatisk, svakt skarp, litt bitter og kamferaktig i smak.

Både bladene og blomstene av majoran brukes som krydderurt i tørket form. Navnet majoran er gresk og betyr fjellets glede. I oldtidens Hellas var majoran en skattet lykkebringer. Både blant grekere og romere var det vanlig å dekorere nygifte med kranser av majoran, og dersom majoran ble funnet viltvoksende på en grav ble dette tolket dit hen at den dødes sjel ville finne fred og lykke. På Kreta var majoran et symbol på verdighet og på Sicilia var majoran tiltrodd den egenskapen at den kunne lindre sorg. Ellers hadde planten mange egenskaper som medisinplante, bl.a. var den god mot astma- og bronkitthoste og var ansett som en glimrende nervestimulans.

Utenlandske navn

Origanum majorana

Bruksområde

I Tyskland er majoran brukt som pølsekrydder og dette var tidligere faktisk tilfelle også i vårt land. Derfor er majoran tidligere også omtalt som «pølsegress» i Norge. I dag er ikke dette videre vanlig, men også i dag brukes majoran i farseretter av kjøtt, innmatretter og retter av grønnsaker og poteter, samt forsiktig i bakt fisk sammen med kruspersille. Med sin aromatiske smak egner majoran seg i tomatsauser til pasta og pizza, men kan med forsiktighet også brukes på kjøtt av lam, kalv og fugl som gås og and. Prøv også litt majoran i ertesuppe som et alternativ til timian.

Råvareinformasjon fra www.blackboy.no

Råvarer krydder