Karri

Curry som ord er avledet av det hinduiske ordet turcurri og betyr nytelse. I den tamilske dialekten betyr curry kokekunst, men etter hvert har ordet blitt fellesbetegnelse på sauser som varierer fra provins til provins i India.

Disse sausene er basisen i det vi kaller curries f.eks. kyllingcurry, fiskecurry, fårecurry, riscurry o.l. Således bruker vi karri, eller det engelske ordet curry powder, om krydderblandingen, mens curries er betegnelsen på matretter hvor karrisaus er basis og hvor de andre råvarene kan variere mye. Karri er den vanligste krydderblandingen i verden, og har sin bakgrunn i det indiske kjøkken. Det sies at det finnes like mange oppskrifter på karri som det finnes kokker i India. Karri kan bestå av mellom 10 og 35 ingredienser. I de fleste husholdninger i India og Pakistan lages karri av husmoren til hvert enkelt måltid. Karrien lukter sterkt aromatisk av de meget spesielle frøene fra bukkehornskløver. Koriander er også uunnværlig i karri, og det samme er cayennepepper. Denne justerer styrken på de ulike blandingene og karriblandinger i Norge er svakt krydret med cayennepepper i forhold til karriblandinger i Østen.

Utenlandske navn

curry powder

Bruksområde

I Østen har man en regel ved bruk av karri som vi i vesten burde ta lærdom av. Karriblandinger bør freses i olje eller smør i skikkelig varm gryte før de brukes i sauser eller supper. Dette får frem det beste både i aroma og farge i karrien, som ikke kommer frem i «rå» karri. Karri brukes i gryteretter av ulike slag, såkalte curries, og passer spesielt godt til kylling og svinekjøtt. Er også skattet som krydder til fisk- og skalldyrretter og til kjøtt av storfe og får. Karri setter spennende farge og smak på risretter til disse gryterettene. Karri er også glimrende til supper med hønsekjøtt og den mest norske bruken av karri er vel i sausen til fiskebollene. Karri blir tillagt mange medisinsk positive egenskaper. Den store bredden i disse egenskapene skyldes naturlig nok de mange ingrediensene som alle påvirker kroppen på ulike måter.

Råvareinformasjon fra www.blackboy.no

Råvarer krydder