Kardemomme

Kardemomme hører til samme familie som ingefær og gurkemeie. Frukten er drøyt centimeterlang, og inneholder inntil 20 små frø. Disse frøene er selve krydderet.

Kardemomme omsettes malt ved at hele frukten med frø og kjerner males. Frøene – kardemommekjernene – selges hele og må støtes før bruk. Kardemomme er et svært aromatisk krydder og kjernene har en finere og mer aromatisk smak enn den kardemommen som er malt av hele fruktskolmen. Kardemomme kommer opprinnelig fra India. De gamle Vedaskriftene fra mer enn 3000 år tilbake omtaler i sine medisinske skrifter kardemomme som et utmerket middel til svært ulike formål, fra slanking til smerter ved urinering. Grekerne importerte kardemomme fra India fra omkring 400 f.Kr. Den ble brukt både til mat, som medisin og til parfyme. Vikingene skaffet seg kardemomme fra handelsmenn i Konstantinopel (i dag Istanbul i Tyrkia) for mer enn tusen år siden, og ennå i dag er kardemomme en svært viktig ingrediens i f.eks. danskenes butterdeigsbakst som de er kjent for.  

Utenlandske navn

Elletària cardamòmum

Bruksområde

Både kardemomme og kardemommekjerner egner seg godt til krydring av søt mat, spesielt bakverk og desserter. Malt kardemomme passer i gjærbakst og mange kakeslag, eksempelvis fyrstekake. Ellers brukes den hos oss i wienerpølse, julepølse og sosisser, og er vanlig brukt i fruktkompott. Den hele skolmen av kardemomme brukes ellers i gløgg, akevitt og toddier. Gløgg, som vi har gjort til en tradisjon til jul, har vi arvet fra det tyske «Glühwein». Det kan nevnes at oljen fra kardemomme er mye brukt i visse typer konfektfyll og likører. Kardemomme-kjerner smaker enda rikere og mer aromatisk enn malt kardemomme og er velegnet ny-støtt i vafler og finere bakverk.

Råvareinformasjon fra www.blackboy.no

Råvarer krydder