Blomkål

Blomkål kommer opprinnelig fra landene rundt Middelhavet, men dyrkes nå over store deler av verden.

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Blomkål av god kvalitet egner seg godt til lagring forutsatt at omgivelsene er optimale. Dette krever høy luftfuktighet, lav temperatur og beskyttelse mot lufttrekk. Etylenpåvirkning kan unngås ved filming av varen.

Varebeskrivelse

Blomkål kommer opprinnelig fra landene rundt Middelhavet, men dyrkes nå over store deler av verden. Botanisk sett er den litt spesiell da den består av mange små sammenvokste blomsterbuketter. Den har derfor fått sitt navn blomkål da dette betyr kålblomst eller blomstrende kål. Den er således en uutviklet blomsterstand omkranset av grønne blader. Blomkål er mild på smak med sprø konsistens i bukettene.

Bruksområde

Blomkål egner seg godt til å spises rå, kokt, gratinert eller frityrstekt. Rå blomkål kan deles opp i små buketter og brukes i grønnsaksfat, som tilbehør i salater eller som ren snacks. Kokt blomkål egner seg bra til kjøtt- og fiskeretter. Blomkål skal koke i 10 - 20 minutter. Også mye brukt til grateng, stuing og suppe.

Egenskaper

Blomkål er mager kost, med et høyt innhold av vitaminer og mineraler. Den er mettende og fiberrik.

Kvalitetskrav

Blomkålhodet skal være fast, tett og sprøtt. Fargen skal være hvit eller kremfarget. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til bladløsning eller misfarging. Blomkål må behandles forsiktig. Den får ellers lett mørke flekker.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer grønnsaker