Krydder
Krydder er for mange prikken over i´en når det gjelder matlaging. Noen liker sterk smak andre mild smak. Velg mellom ulike frukter, frø, røtter og blomster for å finne den riktige smaken.
Krydder er en fellesbetegnelse på først og fremst planter med sterk smak eller lukt, som brukes for å forbedre mat eller drikke. De fleste krydderne kommer fra varmere land, men mange kan også dyrkes i Norge. Krydder i mat forekommer i de fleste kulturer. Ofte er det vanskelig å bedømme hvilken funksjon krydderet opprinnelig har hatt, om det har vært brukt til å sette smak på og konservere matvarer eller har vært brukt som legemiddel. Antallet krydderplanter er svært stort, og de finnes i de fleste plantefamiliene. Det er mest frukter, frø og blomster som brukes, men også blad, bark og jordstengler. Mange av krydderplantene er opprinnelig medisinplanter eller brukes som prydplanter. Overgangen mellom kryddervekster og grønnsaker er ofte glidende, f.eks. er løk av og til en grønnsak, av og til et krydder. Bladverk er urter og andre blader som brukes friske eller tørket. Fines herbes og provencekrydder er ulike krydderblandinger som består av finhakkede krydderplanter. Krydderplanter der røtter, løk eller jordstengler brukes er f.eks. gurkemeie (bestanddel i karri), ingefær, pepperrot, persillerot, fennikel (hele planten brukes), galangarot og hvitløk. Bark fra ulike tresorter gir f.eks. kanel og nellikkanel. Frukt og delfrukt brukes av bl.a. paprika, anis og vanilje. Bær brukes av bl.a. pepper, cayennepepper, allehånde, einer og laurbær. Fruktskall brukes av bl.a. pomerans og sukatsitron (flavedo, sukat). Frø benyttes av kardemomme, opiumsvalmue (birkes, valmuefrø), dill, sesam (sesamfrø), solsikke (solsikkefrø), karve, muskatnøtt, og sennepsarter. Konglefrø brukes fra pinje (pinjekjerner) og sembrafuru (pinioler eller zirbelnøtter). Blomsterknoppene brukes av bl.a. kapers og kryddernelliktre (nellikspiker). Arret brukes av safrankrokusen, og krydderet safran er verdens dyreste krydder. Kilde: Store norske leksikon