Allehånde
Allehånde er bærene fra et tre som kan bli over 30 meter høyt. Allehånde mister det meste av sin aroma når bærene blir modne, og de høstes derfor ennå mens de er grønne.
Allehånde er noe større enn pepperfrukten. Navnet allehånde kommer av at krydderet har en sammensatt smak av muskat, kanel og nellik. Allehånde kommer opprinnelig fra Vestindia, spesielt Jamaica og Sentral-Amerika.
Utenlandske navn
Pimenta Dioica
Bruksområde
Allehånde er mye brukt som bakekrydder, og egner seg godt til frukt- og rosinkaker. Den passer også i andre søte kaker og kjeks. I vårt norske kjøkken er allehånde mest kjent som krydder i retter som sylte og retter av blod og lever. Kan også brukes i grønnsakstuinger og i sauser til kjøtt og fisk. Prøv allehånde i sterke karriretter, det gir en fin avrunding av smaken. Et mer ukjent tips er kanskje å grovknuse allehånde og bruke dette sammen med grovknust pepper og dill til graving av laks eller ørret.
Råvareinformasjon fra www.blackboy.no