Laurbærblad
Laurbærblad har en svært aromatisk og karakteristisk lukt. Den kommer spesielt frem når bladene knuses.
I klassisk tid var laurbærblad viet til solguden Apollon. Han bar en krans av laurbærblad, noe som senere ble adoptert av keisere, atleter, seierherrer og studenter. Laurbær har også ord på seg for å ha mange ulike magiske egenskaper, fra å verne mot lynnedslag til å beskytte mot pest. Den romerske slikkmunnen Apicius skrev sin kokebok rundt år 100 e.Kr. Her er både laurbærblad og bærene fra laurbærtreet selvfølgelige på krydderhyllen.
Utenlandske navn
Laurus nobilis
Bruksområde
Fra fransk kjøkken er bruken av laurbærblad blitt kjent i all europeisk kokekunst i «bouquet garni» som er en blanding av laurbærblad, persille og timian ved koking av kraft til sauser og supper. Ellers brukes laurbærblad i kokevannet til fisk, er uunnværlig i syltet kald makrell og velegnet ved koking av ferskt kjøtt. Laurbærblad egner seg også godt i marinader og en særnordisk tradisjon er å bruke laurbærblad ved nedlegging av sursild, kryddersild og ansjos.
Råvareinformasjon fra www.blackboy.no