Frikassé med kylling eller høns

Frikassé med kylling eller høns
Lett
over 60 min

Kyllingfrikasse eller frikassé med kylling er kjempegodt. Høns trenger forholdsvis lang koketid og er ikke så kjøttfulle som kyllinger. Til gjengjeld er høns svært rimelig, og gir ekstra god kraft. Kok gjerne flere høns når du først setter igang.

Slik gjør du

Det er lite kjøtt på en høne, og den trenger lang koketid. Til gjengjeld er høne svært rimelig, og gir ekstra god kraft. Den kan eventuelt legges dypfryst i kjelen, og kokes opp med kaldt vann. Det blir mye fett oppå kraften etter koking. Fettet kan skummes av og brukes i stedet for smør når du lager saus.

1. Legg kylling eller høns i en kjele. Tilsett salt, laurbærblad, hel pepper, det grønne fra purre og eventuelt persille- og sellerirot. Hell på 1 1/2 liter kokende vann, eller til det så vidt dekker. La kyllingen trekke under lokk i 3/4-1 time, høns i ca. 2 timer, til lårbenet lett kan løsnes fra skroget.

2. Ta høns eller kylling opp av kraften. Sil kraften og hell den tilbake i kjelen.

3. Skjær grønnsakene i staver eller skiver, og kok dem i kraften i ca. 15 minutter, til de er møre. Sil kraften og sett grønnsakene til side.

4. Smelt smøret i kjelen. Rør inn mel og spe med varm kraft, litt etter litt, under omrøring, til en halvtynn saus. La sausen koke litt, og smak den eventuelt til med salt eller smuldret buljongterning, pepper og fløte.

5. Fjern skinn og bein, og skjær kjøttet i passe biter som legges i sausen. Tilsett grønnsakene og la alt bli godt gjennomvarmt før servering. Dryss persille eller annet grønt over. Server gjerne frikasseen i dype middagstallerkener, med skje i tillegg til kniv og gaffel.