En helt spesiell julefrokost

Julefrokosten er kanskje noe av det aller koseligste ved julen. Det å samle familien rundt et juledekket frokostbord fullt av de kosteligste retter, handler om tradisjon og glede. Gjør den ekstra spesiell med Spesialitets-merkede norske produkter.

Spesialitet-merket er et kvalitetsmerke for norskprodusert mat og drikke. For å kunne vurderes må produktet oppfylle noen faste krav og vurderes av et uavhengig fagutvalg med høy matkompetanse. Blir det her vurdert som en unik smaksopplevelse sammenlignet med andre produkter i samme kategori, kan det tildeles Spesialitet-merket.

På et julefrokostbord passer det bra med et kjøttfat, et ostefat og et fiskefat. Her får du noen forslag til Spesialitets-merkede produkter du kan sette frem og forslag til hva du kan lage.

Kjøttfat

Røros Flatbrød med lammerull fra Aron Mat, Rørosrømme tilsmakt pepperrot og syltede rødbeter og timian.

Heimebakt flatbrød fra Skreppa med Røkt svinerull fra Thulefjord, grov sennep og skiver av eple.

Fenalår fra Vossakjøt serveres med eggerøre på Ek egg og Rørosrømme.

Ostefat

Små, gratinerte toast med chèvre fra Haukeli, servert med kompott på røde bær eller plommer, gjerne med et innslag av julekrydder som nellik, kanel og stjerneanis.

Fiskefat

Halve, kokte egg fra Ek, hvor plommen er tatt ut og blandet i en røkelaksrøre med majones, litt rømme, sitron, rødløk og dill. Toppet med lakserogn og dill.

Røkt ishavsrøye fra Annes Hage med sennepssaus.

Dessert

En versjon av tilslørte bondepiker med marinerte multer, Nýrkrem og karamellisert havregryn.

Drikke

Eplejuice og Vår, men om man vil ha en vri: Epletoddy med honning og kanel, laget på Epleblomstens eplemost. Kan eventuelt sprites opp med en liten dråpe whisky, calvados, cognac eller akevitt.