Carambola, Stjernefrukt

Carambola kommer opprinnelig fra Indonesia, men dyrkes nå i alle tropiske strøk. Det finnes flere forskjellige sorter som er gule eller grønne i fargen. Frukten er sprø og meget saftig med en duft lignende jasmin.

Utenlandske navn

Carambola

Oppbevaringstemperatur

8 - 10°C

Oppbevaring

Holdbarheten er meget bra og carambola tåler lengre oppbevaring. Bør likevel ikke lagres for kjølig da dette bremser opp modningsprosessen. Moden vare kan lagres kjølig i mange uker. Se i sammenheng holdbarhet for varen og ideell oppbevaring.

Varebeskrivelse

Carambola kommer opprinnelig fra Indonesia, men dyrkes nå i alle tropiske strøk. Det finnes flere forskjellige sorter som er gule eller grønne i fargen. Frukten er sprø og meget saftig med en duft lignende jasmin. Carambola er avlang; ca 15 - 20 cm og har flere langsgående kanter som gjør at frukten i tverrsnitt ligner en stjerne. Den kalles derfor også for stjernefrukt. Smaken er frisk og syrlig.

Bruksområde

Carambola kan spises naturell hvis den er moden. Moden carambola har endret farge fra grønn til gul og er best å bruke når vingene får et lite brunskjær. Den kan deles opp i fruktsalater sammen med andre eksotiske frukter. Carambola brukes også til pynt på fiskeretter og som pynt og smakstilsetning til kalde drikker. Carambola kan kokes sammen med andre frukter og passer bra til hjemmelaget syltetøy. Fryste skiver av carambola kan også brukes som isbiter i festdrikker.

Egenskaper

Carambola er rik på A- og C vitaminer. Den inneholder også en del mineraler. Saften fra frukten har tidligere blitt brukt som et middel mot feber i opphavslandene, men virkningen av dette kan vi ikke dokumentere.

Kvalitetskrav

Carambola høstes ofte umoden og er derfor sur i smaken før den er moden. De store gule sortene er best, da de har mindre oxalsyreinnhold og derav mindre surhet i smaken. Carambola skal være hel uten sprekker eller tegn til skader i skallet.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer frukt