Nektarin (sesongvare)

Nektarin er en nær slektning av fersken, men i motsetning til fersken, har nektarin glatt skall. Den er vanligvis noe mindre enn fersken.

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

En moden nektarin har en noe kortere holdbarhet enn en umoden frukt. Pass på at nektarin oppbevares så lavt ned mot 0 °C som mulig. Likevel kan frukten få kjøleskader dersom den oppbevares i mer enn 2 uker ved denne temperaturen. Pass på at frukten ikke blir våt, da dette raskt kan ødelegge skallet og fremskynde mugg.

Varebeskrivelse

Nektarin er en nær slektning av fersken, men i motsetning til fersken, har nektarin glatt skall. Den er vanligvis noe mindre enn fersken. Som fersken tilhører også nektarin samme plantefamilie som plommer, mandler og aprikos, og kommer opprinnelig fra Kina. Selve navnet har den fått etter nektar som anses å være "Gudenes drikk" siden den har så god smak. Nå dyrkes frukten over store deler av verden og finnes i mange varianter. Skallet er rødlig med gult skjær. Fruktkjøttet er gult, og inneholder en stor kjerne i midten. Avhengig av sort er denne lettere eller vanskeligere å fjerne. Smaken er noe sterkere og mer aromatisk enn hos fersken.

Bruksområde

Nektarin spises naturell, alene som mellommåltid eller som dessert. Frukten passer også godt til fruktsalat og som tilbehør til varme retter. Nektarin kan også brukes til fyll i kaker og til kompott.

Egenskaper

Nektarin er kalorifattig. Frukten inneholder mye A-vitamin og noe mineraler.

Kvalitetskrav

Nektarin er en meget ømfintlig frukt og får lett skader ved trykk og støt. Pass derfor på at frukten er hel og uten sprekker eller mørke flekker. Skallet skal være glatt. Spisemoden frukt gir lett etter for et svakt trykk. Vær meget forsiktig ved håndtering av frukten for å beholde kvaliteten.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer frukt