Daddel

Daddel er en gammel kulturplante og kommer opprinnelig fra India der den ble dyrket for over 8000 år siden.

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Daddel har god holdbarhet ved riktig oppbevaring. Den er ikke ømtålig for kulde.

Varebeskrivelse

Daddel er en gammel kulturplante og kommer opprinnelig fra India der den ble dyrket for over 8000 år siden. I dag dyrkes det mest dadler i Nord-Afrika og i Midtøsten. Frukten vokser på palmer, der dadlene henger under palmebladene i store klaser. Hver klase kan inneholde mer enn 2000 dadler. Daddel er en steinfrukt, med en avlang hard kjerne. Frukten er oval i formen og ca 3-5 cm lang. Skallet er tynt og sprøtt, blankt og brunt i fargen, og kan spises. Selve fruktkjøttet er gulbrunt og smaker søtt. Daddel spises både fersk og tørket, men det meste som selges i Norge er tørket. På grunn av høyt sukkerinnhold vil daddel ofte være klebrig.

Bruksområde

Daddel er god å spise naturell som snacks. Den kan deles og renses og tas med i fruktsalater, som kakefyll eller i pai. Den søte smaken er en spennende kontrast i skinke- og ostesalat. Daddel kan brukes til konfekt. Ta ut kjernen og fyll hulrommet ned marsipan eller mandelmasse og dypp den i smeltet sjokolade. Strø på med kokosmasse.

Egenskaper

Daddel har stor ernæringsmessig betydning i de land denne frukten kommer fra. Den er kaloririk, og inneholder A- og B vitaminer samt mineraler; særlig kalium, kalsium, fosfor og jern. Siden frukten kun inneholder 27 % vann kan man betrakte den som et konsentrert protein-, vitamin-, fruktsukker- og fibertilskudd.

Kvalitetskrav

Daddel skal være blank i skallet uten antydning til sprekker eller andre skader. Den må ikke være uttørket.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer frukt