Sapodilla

Sapodilla har sin opprinnelse fra Mellom-Amerika. Nå dyrkes den i mange andre tropiske områder og spesielt i Sørøst-Asia.

Utenlandske navn

Sapodilla

Oppbevaringstemperatur

4 - 8°C

Oppbevaring

Tabellen er svært generell. En moden vare har kortere holdbarhet enn en umoden, og må oppbevares kjøligere. Umoden sapodilla modnes best frem ved romtemperatur.

Varebeskrivelse

Sapodilla har sin opprinnelse fra Mellom-Amerika. Nå dyrkes den i mange andre tropiske områder og spesielt i Sørøst-Asia. Selve treet som frukten vokser på har en saft i barken som brukes til fremstilling av tyggegummi. Sapodilla er i størrelse og fasong som en liten potet. Skallet er brunt og ujevnt, men lett å skrelle av. Fruktkjøttet er saftig og svært aromatisk. Fargen på fruktkjøttet er litt gulbrunt eller rødbrunt og frukten kan inneholde noen svarte stener. Konsistensen er noe kornete, som hos en gråpære. Smaken er søt og kan minne om honning eller aprikos. Når sapodilla er umoden inneholder den garvesyre og en melkeaktig latex som gjør frukten uspiselig. Den må derfor spises moden.

Bruksområde

Sapodilla spises naturell, som mellommåltid eller som dessert. Frukten deles i to og spises med skje som en kiwi. Skinnet kan være seigt og spises normalt ikke. I enkelte frukter kan det ligge stener i fruktkjøttet, men disse ligger løse og er lette å fjerne.

Egenskaper

Det finnes ikke kjente næringsverdier eller egenskaper for denne frukten.

Kvalitetskrav

Sapodilla skal være hel og fri for sår og skader. Den må være så moden at den gir etter for et svakt trykk.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer frukt