Tamarillo (bestillingsvare)

Tamarillo kalles også for tretomat og kommer opprinnelig fra fjellområdene i Peru. Den vokser i klaser på små trær og er i slekt med både tomat, potet og aubergin.

Utenlandske navn

Tamarillo

Oppbevaringstemperatur

4 - 8°C

Oppbevaring

Tamarillo har kort holdbarhet og bør oppbevares ved 4°C. Ved lav temperatur er frukten utsatt for kuldeskader og ved høyere temperatur vil den tape væske og vekt ganske fort.

Varebeskrivelse

Tamarillo kalles også for tretomat og kommer opprinnelig fra fjellområdene i Peru. Den vokser i klaser på små trær og er i slekt med både tomat, potet og aubergin. Bruksområdene er likevel som hos en frukt. Tamarillo blir dyrket i store deler av Sør-Amerika og spesielt i de tropiske fjellområdene. Senere er den blitt innført i Afrika, New Zealand og Sydøst-Asia der den også er blitt veldig populær. Tamarillo er oval, og ofte spiss i den ene enden. Frukten er guloransje som går over til rødt når frukten er moden. De modne fruktene kan ha gult eller rødt fruktkjøtt. Tamarillo minner mye om tomat i sin oppbygging, med et saftig geleaktig fruktkjøtt som inneholder små mørke frø i midten og et fastere fruktkjøtt nærmest det tynne skallet. Smaken minner noe om vanlig tomat, men er kraftigere og mere syrlig. Skallet og kjøttet nærmest skallet er bittert og mange foretrekker derfor å skrelle frukten.

Bruksområde

Tamarillo har en kraftig smak, noe som gjør at den kan benyttes både som frukt og grønnsak. Som grønnsak kan den brukes i stedet for tomater i de fleste retter. Den kan stekes og serveres som tilbehør til kjøtt og fisk. Som frukt kan den brukes i fruktsalater, eller deles i båter og serveres sammen med ost. Den kan også spises naturell sammen med andre eksotiske frukter til dessert eller den kan moses og brukes til å smaksette yoghurt, iskrem, saus eller sorbeter.

Egenskaper

Tamarillo inneholder A- og C-vitamin, kalsium og fosfor. Tamarillo er kalorifattig.

Kvalitetskrav

Tamarillo skal være moden og gi lett etter for trykk. Den skal være blank, hel og velformet uten tegn til innskrumpning eller uttørring.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer frukt