Aprikos (sesongvare)

Aprikos er en av de eldste fruktene vi kjenner til, og kommer fra Kina. Den dyrkes nå også sør i Europa ved Middelhavet. Aprikos ligner mye i størrelse og form på en plomme.

Oppbevaringstemperatur

10 - 12°C

Oppbevaring

Det er ikke så lett å oppbevare aprikos over lang tid. Med sitt tynne skall er den sårbar for støt og kulde. Den er også lett påvirkelig av etylen som kan fremskynde modningen. Mindre sorter kan holde seg bedre enn de store da mindre egenvekt gir mindre trykkskader.

Varebeskrivelse

Aprikos er en av de eldste fruktene vi kjenner til, og kommer fra Kina. Den dyrkes nå også sør i Europa ved Middelhavet. Aprikos ligner mye i størrelse og form på en plomme. Det saftige fruktkjøttet omslutter en hard kjerne og den tilhører botanisk plommefamilien. Skallet er loddent med en orange eller mørk gul farge. Smaken er svakt syrlig og frukten spises best som den er.

Bruksområde

Aprikos smaker absolutt best når de er modne. Etter modning vil de raskt få en melen konsistens. Aprikos kan spises naturell, til desserter sammen med annen frukt, fruktsalater eller som tilbehør til is. Aprikos kan også brukes til fjørferetter og ostefat, samt til fyll i kaker, syltetøy, og likør. Mest kjent er vel likevel konservert vare som finnes i hermetisk og tørket tilstand.

Egenskaper

Aprikos er kalorifattig. Den inneholder også en god del A- og C- vitaminer.

Kvalitetskrav

Aprikos skal være fast og ren uten flekker og bløte pletter. Fargen kan variere noe fra de ulike variantene, men ligner ofte en fersken. Aprikos bør kjøpes inn når de nesten er modne for så å benytte butikkens varme til å fullføre modningen. Moden vare dufter sterkt aprikos.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer frukt