Kakaofrukt

Du har sikkert drukket en god kopp kakao eller spist en deilig sjokolade. En av de viktigste ingrediensene i dette, kakaobønnen, kommer fra kakaofrukten og har vært gjennom mange prosesser før den havnet i munnen din.

Opprinnelig vokste kakaotreet i områdene omkring Amazonfloden. I 1519 erobret spanjolene Mexico og tok med seg kakaobønner hjem til Europa. Herfra har kakaotreet spredd seg utover og det dyrkes nå i tropiske strøk over hele verden. Hovedsakelig i Vest-Afrika.   

Kakaotreets frukter kalles kakaofrukter og vokser direkte på treets stamme og de tykkeste grenene. Frukten kan ligne litt på en melon med sin rødbrune farge som blir gul når den modnes. Fruktene inneholder mellom 30-50 kakaobønner som ligner litt på mandler og brukes i produksjon av blant annet kakao og sjokolade. Det er i hovedsak bønnene i frukten som brukes, men for å få den spesielle smaken spiller også fruktkjøttet en rolle. Når fruktene høstes fjernes det tykke skallet fra fruktene og fruktkjøtt og bønner pakkes inn i bananblader. Slik ligger de innpakket under solen i 3-4 dager. Dette setter i gang en gjæringsprosess kalt fermentering og er første del av smakens utvikling. Gjæringsprosessen ødelegger også spireevnen til bønnene slik at de ikke begynner å vokse. Etter gjæring blir bønnene lagt under solen for tørking. Etter 8-12 døgn er bønnene tørre og fraktes videre til fabrikker som produserer sjokolade, kakaosmør, kakaopulver og kakaomasse. Her skal smaken videreutvikles.  

På fabrikkene knuses kakaobønnene og skallet fjernes fra kjernen. Deretter blir kjernene røstet, eller varmebehandlet om du vil. I røstingen får bønnene sin egen spesielle smak og aroma etter hvor høy temperatur og hvor lang tid som blir brukt. Røsteprosessen fjerner også mesteparten av vannet som er i bønnene (6%).

Råvarer frukt