Mangostan (bestillingsvare)

Mangostan kommer opprinnelig fra Malaysia der den har vært dyrket i flere hundre år. Mange anser denne frukten for å være den mest velsmakende og mest eksklusive tropiske frukten som finnes.

Utenlandske navn

Mangostan

Oppbevaringstemperatur

4 - 6°C

Oppbevaring

Mangostan oppbevares best på 4 – 6 °C. Ved riktig oppbevaring kan den holde seg i flere uker.

Varebeskrivelse

Mangostan kommer opprinnelig fra Malaysia der den har vært dyrket i flere hundre år. Mange anser denne frukten for å være den mest velsmakende og mest eksklusive tropiske frukten som finnes. Mangostan høstes moden da den ikke kan modnes frem etter høsting. Frukten er rund, på størrelse med en tomat og kan også minne om en kaki med sine kronblader på toppen. Skallet er rødbrunt, ca 0,5 cm tykt og læraktig. Det hvite fruktkjøttet er delt inn i 4-6 båter som kan minne om hvitløkskløfter. Den inneholder vanligvis 2-3 stener og er myk og saftig. Smaken kan beskrives som en blanding av fersken og ananas samtidig som den er forfriskende syrlig med fyldig sødme.

Bruksområde

Mangostan spises naturell. Skallet er hardt og vanskelig å åpne med hendene og inneholder en bitter saft som kan sette purpuraktige flekker på det hvite fruktkjøttet. Den beste måten å skrelle mangostan på, er å skjære igjennom skallet på midten av frukten uten å skade fruktkjøttet og vri de to halvdelene hver sin vei. Deretter kan man løfte av skallet på den øverste halvdelen. Ved å la det hvite fruktkjøttet ligge igjen i den ene halvdelen kan denne servers til ost, sammen med andre frukter eller alene som dessert. Fruktkjøttet er lett å ta ut av skallet med skje eller med fingrene.

Egenskaper

Mangostan er rik på kalsium og C-vitamin. Frukten inntas av oss allikevel i så begrensede mengder at den har liten ernæringsmessig betydning.

Kvalitetskrav

Skallet skal ha en brunfiolett farge og være fritt for sprekker og mørke eller bløte flekker.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer frukt