Banan

Banan kommer opprinnelig fra India, og er en av våre eldste kulturplanter. Portugisiske sjøfarere brakte bananen til Kanariøyene, og spanjolene brakte den videre til Mellom-Amerika.

Oppbevaringstemperatur

12 - 14°C

Oppbevaring

Bananens holdbarhet er avhengig av hvor i modningsprosessen den befinner seg. Ønsker man å hindre videre modning kan det være lurt å ta av lokket og plasten bananene er pakket i slik at etylengassen slippes ut. Banan må uansett ikke plasseres på kjølerom da den blir grå og mister smak.

Varebeskrivelse

Banan kommer opprinnelig fra det tropiske Sydøst-Asia, og er en av våre eldste kulturplanter. Portugisiske sjøfarerer brakte bananen til Kanariøyene, og spanjolene brakte den videre til Mellom-Amerika. Banan dyrkes i dag i det tropiske beltet langs ekvator både i Amerika, Asia og Afrika. Banan er en av de viktigste artikler innen verdenshandelen med frukt og Norge har importert bananer siden 1905. Det finnes to grunnsorter av bananer, vanlig fruktbanan og kokebanan. Innen disse to hovedsortene finns det mange forskjellige typer banan. Bananer høstes umodne og skipes i spesialskip til Europa. Deretter modnes bananen frem i egne bananmodnerier før de sendes på markedet.

Bruksområde

Banan spises mest naturell, som mellommåltid eller dessert. Kan også brukes som pålegg, i fruktsalater, til kakefyll, som babymat og stekt som tilbehør til middagsretter. Banan smaker spesielt godt i kombinasjon med sjokolade som for eksempel bananasplitt.

Egenskaper

Banan inneholder mer karbohydrater enn de fleste andre fruktslag, og er dermed velegnet for å gi et energitilskudd. Banan er derfor ideell å spise før og etter fysisk aktivitet, da kroppen fort tar til seg næringen. Bananer inneholder mye fiber som har en stabiliserende virkning på fordøyelsen. Bananer inneholder også A-, B- og E-vitaminer samt mineralene fosfor, kalium, jern og sink.

Kvalitetskrav

Banan modnes frem her i landet og kan ha ulik modningsgrad etter ønske fra kundene. Banan skal være hel, uten sprekker, mørke flekker eller andre skader i skallet. Modningsgraden i kartongen bør være noenlunde jevn.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer frukt