Sharon (sesongvare)

Sharon er en nyere type frukt som er videreutviklet fra kaki. Frukten har opprinnelse så sent som på 1980-tallet i Sharondalen i Israel. Sharon inneholder ikke garvesyre og kan derfor spises i umoden hard tilstand.

Utenlandske navn

Sharon

Oppbevaringstemperatur

0 - 4°C

Oppbevaring

Holdbarheten er avhengig av hvor frukten er i modningsprosessen. Temperaturen er også med på å påvirke hvor rask modningen skjer. En helt moden og glassaktig sharon har kort holdbarhet og bør spises raskt. I romtemperatur er holdbarheten maks. en uke om den ikke er fullmoden. Sharon egner seg ikke til frysing.

Varebeskrivelse

Sharon er en nyere type frukt som er videreutviklet fra kaki. Sharon har opprinnelse så sent som på 1980-tallet i Sharondalen i Israel. Sharon inneholder ikke garvesyre og kan derfor spises i umoden hard tilstand. Sharon har derfor blitt en mer anvendelig frukt som nå omsettes i større omfang enn kaki. Sharon ser ut som en tomat med gul til oransje farge. Til forskjell fra tomater har frukten fire begerblad på toppen. Sharon har samme farge på fruktkjøttet som på skallet, og er steinfri. Smaken er litt aprikos-aktig med et stenk av vanilje, samtidig som den også kan være litt syrlig. Moden sharon kjennetegnes ved den sterkt orange fargen og at skallet er glassaktig og nesten gjennomsiktig.

Bruksområde

Sharon kan spises naturell alene, med is, i sorbet, i fløtekrem eller yoghurt. God i fruktsalat, til ost eller til kjøtt som kokt skinke eller spekemat.

Egenskaper

Sharon inneholder mye karoten som omgjøres til A-vitamin i kroppen. 100 g sharon dekker dagsbehovet for A-vitamin. Den inneholder også en del C-vitaminer og og mineraler - særlig kalium. Sharon er en energigivende frukt som ikke feter.

Kvalitetskrav

Sharon skal ha et glatt og blankt skall. Fargen skal være jevn og frukten skal være ren og hel uten sprekker. Moden sharon vil ha en noe mørkere farge enn mindre moden og gi lett etter for trykk. Av og til kan sharon ha brune flekker i skallet og i fruktkjøttet. Dette betyr ikke nødvendigvis at det er noe feil på frukten, men kun det høye innholdet av sukker og at den er fullmoden. Den bør da spises raskt.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer frukt