Mispel, Loquat

Loquat kalles også japansk mispel eller mispel og kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia. Den dyrkes nå i alle verdensdeler, men størst kommersiell betydning har dyrkingen i Japan, Kina og India.

Utenlandske navn

Mispel

Oppbevaringstemperatur

0 - 4°C

Oppbevaring

Holdbarheten er noe avhengig av hvor frukten befinner seg i modningsprosessen. Moden Loquat har ganske kort holdbarhet.

Varebeskrivelse

Loquat kalles også japansk mispel eller mispel og kommer oprinnelig fra Sørøst-Asia. Den dyrkes nå i alle verdensdeler, men størst kommersiell betydning har dyrkingen i Japan, Kina og India. Til Europa kom frukten i år 1778. Loquat vokser på trær og frukten er oval i form og har størrelse lik en plomme. Loquat blomstrer i oktober i Italia og Spania og frukten er moden i mars-april. Den er meget populær som dessertfrukt i Italia og Spania fordi dette er årets første frukt og på en måte markerer at våren har kommet. Frukten er gul eller oransje, ofte med små brune flekker og skallet kan være dekket av fine hår. Smaken er lett syrlig, søt og aromatisk og kan minne om kirsebær eller plomme. Mispel inneheholder vanligvis 2-3 store, blanke steiner som ligger i et kjernehus. Frukten kan av og til inneholde flere steiner.

Bruksområde

Loquat kan brukes på samme måte som plommer og moreller. Den smaker godt som den er, men bør da først deles i to og kjernene fjernes. Skinnet er seigt og bør fjernes før bruk. Frukten kan også brukes til dessert sammen med annen frukt. Mispel har mye av de samme bruksområdene som plommer.

Egenskaper

Loquat inneholder en del A-vitaminer og mineraler.

Kvalitetskrav

Loquat skal være helt uten sprekker og fri for mørke, bløte flekker.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer frukt