Kvede (bestillingsvare)

Kvede er en besynderlig frukt med flere tusen år kulturhistorie bak seg. Den hadde sin storhetstid i oldtiden og middelalderen, og er i dag heller ukjent på våre breddegrader.

Sesong

Ingen produksjon

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Kvede som ikke er moden kan lagres i flere måneder dersom den ligger på et kjølig sted med god ventilasjon. Når kvede er moden, er holdbarheten kort. Moden kvede avgir en sterk sitronaktig duft som er ganske behagelig, men som lett smitter over på annen frukt, f.eks. epler og pærer.

Varebeskrivelse

Kvede er en besynderlig frukt med flere tusen år kulturhistorie bak seg. Den hadde sin storhetstid i oldtiden og middelalderen, og er i dag heller ukjent på våre breddegrader. Frukten er på størrelse med en grapefrukt. Skallet er ruglete og frukten kan ha form som en pære eller som et eple, avhengig av sort. Den modner ikke helt på treet og blir lagt på lager for ettermodning. Når den høstes har den gulgrønn farge, og går over til å bli helt gul når den er moden. Fruktkjøttet er fast og hvitt, med en syrlig og aromatisk smak. I midten har den et kjernehus med 8 – 16 brune kjerner. Kjernene smaker som bitre mandler. Rå kvede har en ubehagelig smak og er hard og bitter. Kvede kan derfor ikke spises rå.

Bruksområde

Naturell kvede spises sjeldent. Den beste smaken kommer frem når frukten blir kokt, dampet eller bakt. Da får den en eksotisk aroma med et perfekt forhold mellom syrlighet og sødme. Kvedemarmelade regnes faktisk for å være 'grundleggeren' for all marmelade og syltetøy. Frukten har et stort innhold av pektin som får marmelade, gelé, osv. til å stivne av seg selv.

Egenskaper

Kvede inneholder endel C-vitamin. Dessuten har den bra innehold av mineralerne fosfor, kalsium og kalium. Syrligheten kommer hovedsakelig fra vinsyre og eplesyre.

Kvalitetskrav

Kvede skal være hel og fast, uten sår og skader. Den skal ikke ha bløte flekker eller råteangrep.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer frukt